Sunday, January 22, 2017

Liten variant av Antonvanten...

Nu har det blivit ett par vantar till i Visjögarnet från Östgöta Ullspinneri. Det är jättefint att sticka med och vantarna blir både varma och mjuka. Jag har dubbelstickad dessa som "vanligt" och garnet passar utmärkt till det. Använde st 3,5 och 42 dubbelmaskor. Nu ska jag prova med st 3 och lägga upp 46 dubbelmaskor och se om inte vantarna blir lite tätare. Margaretaantarna stickade jag med 42 dubbelmaskor och st 3 från mudden och upp och de blev lite för små för mig.
Det här blev vanten Antonia no 193.



Thursday, January 5, 2017

Nu är det ju januari 2017

Så fort tiden går! Här har det varit sjukt i helgen och tillfrisknandet går långsamt i vår ålder.
Nåväl, fått förfrågan om hur jag gör tummarna på dubbelstickning.  Ska förklara, det finns 2 sätt, det ena är precis så enkelt som det låter, sticka in en tråd i de maskor som ska bilda tumme, i mitt fall ung vid varv 40. Då jag lägger upp 42 dubbelmaskor sätter jag 8 dubbelmaskor på tråd och stickar dem åter med "rätt" garn. Stickar såklart tummen sist och tar då bort tråden och försöker hålla tungan rätt i munnen så jag inte tappar någon maska. Man kan behöva ta upp en eller två maskor i kanterna för att det inte ska bli hål.

Det andra sättet är lite krångligare och hoppas jag kan förklara. Vill gärna göra denna tumme, vanten blir skönare då.
På varv 23 eller 24, (om man vill ha min längd på mudd) stickar jag 3 m från kanten, tag upp tråden mellan sista m och nästa, vrid och sticka.= ökat en m på yttervanten.
Lägg nu yttervantens garn framför stickorna, träd högerstickan bakifrån och under innervantens tråd mellan maskorna, vrid och sticka med innervantens garn. = ökat 1 m. Det kan bli så att det är 2 m från yttervanten som sitter bredvid varandra, gör inget, det kan du rätta till på nästa varv som man inte gör någon ökning på.
Sticka 2 dubbelmaskor som vanligt och gör sedan en ökning på samma sätt som ovan.
Jag gör sammanlagt 8 ökningar med ett varv emellan. Därefter sätter jag 16 tummaskor på tråd och lägger upp 2 nya dubbelmaskor. Det kan också göras på olika sätt men för att få det snyggt, virka 5-6 m med annat garn och sticka 4 av dessas öglor på baksidan. Svårt att förklara men googla på uppläggningar.
När jag sedan ska ta upp maskorna och sticka tummen är det jättelätt att dra ur den virkade tråden  och då har jag 4 enkla maskor som jag stickar in i mönstret som 2 dubbelmaskor.
Puh, är detta begripligt?
Här är mina dubbelstickade vantar som jag producerat under helgerna.
 Denna vante är i Visjögarn och jag kallar den Margareta då jag fått garnet av henne! Mönstret är ett gammalt ett taget ur Johanna Wallins senaste bok.

Dessa vantar med eget mönster kallar jag Lilly efter ett barnbarn. Hennes mamma och mormor har beställt dem! Känner att man behöver lite vantar nu när kylan kommit.