Sunday, August 29, 2010

Isländska garnet går åt!



Jättekul att sticka av det isländska garnet - det är mjukt och skönt och det går fort! Det har blivit ett par jägarvantar och ett par mindre vantar, mönster Anna från "Vantar som värmer". Kommer att lägga in dem där också. Var inte så förtjust i mönstret, kanske är det inte lämpligt garn, det blev för stora hål så jag ändrade lite, gjorde ett omslag på ena varvet och vred det andra varvet, hålen något mindre då. Nu är det en mössa i det ljusa garnet som är på gång, snart färdig. Ska bli intressant att se vilket mönster det blir i KAL-stickningen Vantar som värmer, har egentligen inte något annat spännande att sticka just nu.

Sunday, August 22, 2010

Mössa, vantar, tofflor, muddar och mobilfodral!


Mössa och två par vantar i Isländskt garn blev till på Väddö!

Jättehärligt garn att sticka av och nu håller jag på med ett par jägarvantar, mönster från en bok som "Hatla" visade mig. Hon
gav mig också en beskrivning på tofflor som jag också gjort. Ung
samma mönster som jag har sedan tidigare. Under föreläsningarna stickade jag på ett par muddar i 2-trådigt z-
tvinnat garn som jag fått över, de blev riktigt varma och sköna, kanske något för något barnbarn, själv använder jag inte muddar!











Stickade också ett mobiltelefonfodral i 2-trådigt garn med mönster som jag lärde mig av Osva på kursen i Färöisk stickning och mönster.

Saturday, August 14, 2010

Referat från Väddö

Tack alla arrangörer, föreläsare, kursledare och guider för en fantastiskt fint genomförd Stickstämma på Väddö! Så många
härliga minnen jag har med mig hem! Första dagen efter tåg- och bussresa till Väddö Folkhögskola kastades man direkt in i en kurs i hur man stickar olika tumkilar! Inte har jag tänkt på att
det finns så många olika alternativ. Jag stickade 12 olika plus en
med två färger och alla blev olika - nästan. Vi leddes av en mycket
entusiastisk Karin Kahnlund, som lotsade oss genom alla alternativ! På kvällen efter middagen var det marknad och som vanligt var ett stort rum, här gymnastiksalen, fullt av härliga garner och tillbehör! Det var mycket att klämma och känna på och ganska mycket fick följa med hem. Dag 2 startade klockan 09 för min del och Halfridur ("Hatla") började med att visa oss hur man nystar Isländskt ospunnet garn, plötulopi. Man nystar ihop 2 eller 3 trådar och får ett mjukt härligt garn att sticka av. Jag valde naturligtvis grått och rosa och av de nystanen blev det ett par grå och ett par rosa barnvantar. Köpte mer grått och stickade en mössa på eftermiddagen, den blev lite liten, men den ligger nu sköljd på en handduk så får se vem som kan ha den sedan! På kvällen underhöll oss 2 Rospiggar med dragspel, sång och historier. Under tiden stickades det flitigt bland publiken!

Detta åstadkom vi på vår kurs i Isländsk stickning!
Dag 3 var det utflykt med båt och efter lunchen höll Annemor Sundbö ett fantastiskt föredrag om norska tröjor och visade bilder ur den bok hon skrivit. Otroligt! På hemvägen blev det buss med guidning genom Öregrund och en paus vid Marka, där hade några damer dukat upp hemvävt osv till försäljning. Vid ett bord stod en härlig dam som introducerade oss i nålbindningens konst. Jag har testat förut men inte lyckats! Hon hade gjort härliga lurviga och varma vantar, mössor och tofflor. På 4:e dagen deltog jag i kursen i mönsterstickning från Färörarna och jag stickade ett litet mobiltelefonfordral! Innan bussen gick hemåt lyssnade vi till Greta Johanssons föredrag om linet. Hon visade även bilder. 4 fina dagar att minnas!

Bordet med nålbundna alster.

Friday, August 13, 2010

Ska snart skriva om Väddö....

Jag har nu kommit hem från en golfresa till Västervik med 7 andra härliga damer! Så kul det var men inte blev det något referat från Väddö innan - lovar att det kommer!

Tuesday, August 3, 2010

Bladmuddar, Tant koftas


Så blev det ett par muddar en mycket regnig dag i augusti! Jätteroliga att sticka och värmer skönt (lite tidigt att använda än men dock...). Blev lite sugen på att sticka fler, inte samma utan variera mig lite. Köpte ett mönsterhäfte från Eva i Stäket för länge sedan och nu ska jag äntligen plocka fram det!

Sunday, August 1, 2010

Ännu ett par 2-ändstickade vantar...


Mitt i sommaren ja, det är sant. Ännu ett par 2-ändstickade vantar har sett dagens ljus. Kan kännas lite i varmaste laget men jag vet att det kommer kallare dagar. Undrar om äldsta barnbarnet är intresserat av dessa - han slarvade bort paret han fick förra året! Om han inte vill ha dem, ska jag kanske brodera något så de blir lite gladare. Vantarna har jättebra passform, tagit lite här och där från olika mönster och skrivit ner. Undrar om mönstret är något för STICKA:s mönstersida? Där finns ju grundmönster till tunna vantar men detta är grundmönster till grövre 3tr. 2-ändstickade - kanske kan det vara av intresse. Nu har jag tagit fram ett gammalt nystan, rosa Cash-Soft Gepard som ska bli muddar - mönster efter tant kofta. Gjorde 3 rapporter igår och trodde väl aldrig att jag skulle kunna lära mig det utantill men känner att jag är på god väg! Det kanske rent av blir fler par, vem vet. Nu närmar sig Väddöresan, kanske letar jag upp något "gammalt" Opalgarn och börjar med sockar på tåget, måste ju ha något lättstickat.