Thursday, June 23, 2011

Hjälmar, hjälpprojektet



Nu har det blivit 2 små hjälmar till hjälpprojektet som pågår. Mönstret är mitt eget sedan många år, stickat till 4 barn, 10 barnbarn och vänners barn och barnbarn under åren, det har blivit ganska många! Börjar alltid med 30 m och ett rätt varv.
Varv 1: 2 r, öka 1m, 24m, tag ihop
2m, 2 r. Varv 2: räta m.
Dessa ökningar och minskningar gör jag först på 16 räta varv, därefter minskar jag där jag ökat och ökar där jag minskat, likaledes 16 ggr.
Öka sedan 8 ggr och minska 8ggr och därefter minska och öka 8 ggr. Efter det blir det en likadan snibb som man började med: alltså 16 ökningar och 16 minskningar. Då har man en konstig rak bit med snibbar hit och dit.

Snibbarna på höger sida av den stickade biten sys ihop och överkant och nederkant likaså. Vips har man en liten hjälm! Tror att många av mina läsare har gjort en sådan, maskantalet rättar man efter garngrovleken. 30m i babygarn på st 3 brukar bli lagom till en liten nyfödd. Jag har även gjort större hjälmar med grövre garn, lämpliga att ha under slalomhjälm eller cykelhjälm - faktiskt. Man kan på större hjälmar utesluta den lilla snibben i mitten (på bilden t v) Öka och minska som förut på höger sida och sticka rakt på vänster. Ser då lite mer ut som en barnmössa och inte som en babymössa! Krångligt? Nejhej då.

Lycka till!



Wednesday, June 15, 2011

Lillis bolero

Jag hann precis färdigt den lilla vita boleron till barnbarnet som åkte hem till Österrike idag. F ö går den här veckan i barnbarnens tecken, vi har dem nästan varje dag (olika barn) och påhittigheten börjar tryta för min del. Små utflykter och besök på dinosaurieutställningen här i stan har det blivit, glassfrossa och en hel del dataspel - det är fantastiskt hur duktiga de små 6-8-åringarna är! De fattar snabbt och är mycket läraktiga! I morgon är det vuxendag och jag tänkte vara med på stick-café online en stund på eftermiddagen. Kul att se vad ni alla gör! I kväll vila med väninnans alpackatröja!

Thursday, June 9, 2011

Hemligt paket!

lila paketHos birgittavavare är det också utlottning, naturligtvis vill jag vara med och gratulera på födelsedagen! Här kan du vara med och delta!

Wednesday, June 8, 2011

Utlottning och Tack Tant Kofta!

Utlottning hos migKolla in Mettas blogg där hon lottar ut dessa fina små börsar! Hon firar sin blogg 4 år! GRATTIS säger jag!
Så måste jag tacka Tant Kofta för hennes fantastiska mönster på kofta uppifrånochner! Gjort 3 försök att få ihop en tröja i Alpacka med 3 olika mönster och stickfasthet - höll på att ge upp men så startade uppifrånoch nervarianten och si - jag tror jag kan fixa en tröja!!! Tack tack!

Monday, June 6, 2011

Babytröja

Det har inte blivit så mycket skrivet på bloggen sista tiden, har mest varit ute i det härliga vädret! I onsdags fick jag en påse garn av dottern och ett mönster, en liten kofta till ny medlem i kompisfamiljen skulle det bli! Jag har alltså stickat för brinnande livet varje liten stund som jag suttit still, igår blev den lilla tröjan klar! Mönstret påminner mycket om det jag stickade på barnbarnets tröja nedan, men lite egna idéer från dottern blev det, t ex det färgade skärpet. Dekorativt och modernt tycker jag! Grundmönstret var ur Drops babykatalog, 20-12. Tossor och mössa hann jag inte med (tröjan ska överlämnas idag) men det får bli en senare stickning. Så har jag ju barnbarnströjan igång och alpackatröjan till min väninna i Sthlm. Tyvärr är det garnet lite för varmt att sticka med när det är över +25 grader vilket det har varit de senaste dagarna. Under helgen har jag också hunnit med ett par golfrundor i bil och med krycka, måtte jag slippa den snart!