Thursday, June 23, 2011

Hjälmar, hjälpprojektetNu har det blivit 2 små hjälmar till hjälpprojektet som pågår. Mönstret är mitt eget sedan många år, stickat till 4 barn, 10 barnbarn och vänners barn och barnbarn under åren, det har blivit ganska många! Börjar alltid med 30 m och ett rätt varv.
Varv 1: 2 r, öka 1m, 24m, tag ihop
2m, 2 r. Varv 2: räta m.
Dessa ökningar och minskningar gör jag först på 16 räta varv, därefter minskar jag där jag ökat och ökar där jag minskat, likaledes 16 ggr.
Öka sedan 8 ggr och minska 8ggr och därefter minska och öka 8 ggr. Efter det blir det en likadan snibb som man började med: alltså 16 ökningar och 16 minskningar. Då har man en konstig rak bit med snibbar hit och dit.

Snibbarna på höger sida av den stickade biten sys ihop och överkant och nederkant likaså. Vips har man en liten hjälm! Tror att många av mina läsare har gjort en sådan, maskantalet rättar man efter garngrovleken. 30m i babygarn på st 3 brukar bli lagom till en liten nyfödd. Jag har även gjort större hjälmar med grövre garn, lämpliga att ha under slalomhjälm eller cykelhjälm - faktiskt. Man kan på större hjälmar utesluta den lilla snibben i mitten (på bilden t v) Öka och minska som förut på höger sida och sticka rakt på vänster. Ser då lite mer ut som en barnmössa och inte som en babymössa! Krångligt? Nejhej då.

Lycka till!4 comments:

Sunna said...

Tack för det mönstret, ha en underbar midsommar

Metta said...

Som jag skrev, blir mina hjälmar litet annorlunda. Jag har inte stickat någon hjälm tidigare, så jag använde mönstret från Dagen. Kan säkert värma några små bebisar.
Eftersom jag har garn kvar, ska jag testa ditt mönster också.
Önskar dig och familjen en skön midsommar! Kram

Trixiyo said...

Hur lång har du gjort dina till nyfödd? Ja anv ett grövre garn å mindre stickor men kanske vilar fel iaf. Skulle va bra å veta måtten :) tack för mönstret..
trixiyo@me.com
/Trixi

Trixiyo said...

Och hur mkt garn går de åt? Å vilket garn anv du?