Monday, October 5, 2015

Vilken stickhelg i Ransäter!

Nu var det minsann längesedan jag uppdaterade min blogg! Det betyder inte att jag suttit still och inte stickat något, det har jag visst. Några 5-timmarskoftor till hjälpsändning har det blivit och i helgen har jag varit i Ransäter och stickat på Stickstämma där. Tack alla ni som var där och hade fixat en så trevligt Stickstämma!
 Ulrika och kompis får instruktion av Elsebeth!
 Tant Kofta ritade hur hon tänker när hon gör runda halsringningar som är högre bak
 Godispåsens innehåll plus lotterivinst
Johanna Wallin med några av sina vantar.
Vi var väl cirka 60 tjejer som stickade och gick på olika kurser hela tiden , från lördag morgon till söndag em. Ja, vi kom ju på fredagskvällen och fick middag och därefter höll formgivaren Helena Bengtsson ett fint föredrag och presenterade i bild sina alster - mycket imponerande! Lördagen började jag med nålbindning, en gammal teknik som jag länge velat lära mig och försökt också men inte lyckats. Efter 3,5 timmar hade jag fattat galoppen och fått till en liten vanttopp, startar alltså uppifrån. Garn har jag hemma från Stickstämma på Väddö för några år sedan och nu ska det bli vantar av det garnet! På eftermiddagen var vi ganska många som fick instruktioner av Tant Kofta i hur man gör halsringningar och startar koftor/tröjor uppifrån, inte bara fyrkantsringning utan även hur man gör för att få höjden bak. Kul med lite matte och beräkningar mitt i alla stickning! Efter middagen var det föreläsning igen och var det Elsebeth Lavold som berättade om sin vikingafläta, hur hon har forskat i många länder och världsdelar och sett lite likheter i flätmönster ända från medeltiden. Så har hon gjort egna mönster, stickat tröjor och gjort mönsterböcker. Mycket imponerad av hennes arbete och jag har blivit intresserad mer och mer av medeltida mönster och fick en stor portion av fakta i hennes föredrag. Söndagsmorgonen startade kl 08 med föredrag av Johanna Wallin som visade och berättade hur hon hittat mönster från förr i tiden och berättade även om sin bok som så småningom kommer ut på svenska, nu finns den på norska. Efter den föreläsningen direkt fick jag möjlighet att sitta med i Elsebeths kurs i flätstickning på hennes sätt. Jättekul och trixigt - det gäller att hålla tungan rätt i munnen om man ska få till fina rutor, romber och runskriftsbokstäver.
I godispåsen fanns ett kit till en sjal med Tant Koftas färgade garn, garn till mössa och pulsvärmare samt mönster från Elsebeth Lavold. Litet lotteri gav också mer garn, i min påse hamnade ett hg lila ullgarn till sockor!

6 comments:

Heidi said...

Hela helgen verkar ju ha varit perfekt!!

Roliga föreläsningar om stickning är aldrig fel, och att lära sig mer är desto bättre:)

Grattis till vinsten:)

Elanit said...

Vad roligt du har haft det!
Jag måste ju passa på och fråga dig en sak efter din kommentar på min blogg om nålbindningen. Fick ni på kursen lära er något om de olika stygnen? Tex någon bra sida där man kan se olika stygn med vidhängande namn? I den bok jag lärde mig från för 20 år sean fanns inget sådant,och nu har jag förskt leta runt för att hitta någon bra hemsida, men inte lyckats!

Elanit said...

Jag tar gärna emot litteraturlistan!
helenahvasnabelahotmail.com

Elanit said...

snabela ska ju bytas mot@, kan det vara det som är problemet? Är för att slippa spam!

Heidi said...

Jag har också en kort hals, så när jag virar en sjal runt halsen ser jag till att dölja hela halsen med den, alternativt bara ha den över axlarna. Kanske inte alltid det snyggaste, men huvudsaken är ju att det funkar och att jag kan använda de sjalar jag har stickat:)

Att hitta någon att teststicka för är inte helt enkelt, men den här gången hade jag tur. en designer jag teststickade för i vintras behövde teststickare igen, och då anmälde jag mig. Man får kolla på ravelry, det var där jag hittade designern jag teststickar för, och jag vet andra som gjort samma sak. Man får ha tur helt enkelt:)

Att som du sticka i hjälpprojekt är ju fantastiskt! Jag har funderat på det också, men inte kommit längre än så med det:)

Elanit said...

så konstigt! Okej, ett försök till: helenahva@hotmail.com
Om en dryg vecka åker jag, men vi har undervisning från 8- 18 varje dag...