Friday, February 29, 2008

Stickningsglädje!

Nu är min Färösjal klar! Den blev jättelik ty garnet var ju ganska tjockt, tjockare än det skulle vara enligt mönstret. Förmodar att den blir jättevarm men stickig, kanske finns det någon i min närhet som vill ha den! Kan rekommendera mönstret, man börjar i halsen och stickar nedåt och ökar i sidorna i mönster och mitt och kanter. Det är inte svårt men man får jättemånga maskor mot slutet. Sjalen ligger fint på axlarna, tog en bild på det men den blev inte bra, för mycket skuggor och prylar på min balkong! Få se om jag får till en bättre bild.
Linus fisketröja är påbörjad, en ärm, bakstycket och halva andra ärmen klar. Nu ska framstycket stickas med mycket mönster....

Så har jag också börjat med marsuppgiften-erna! Tror inte att dominosockorna blir så bra i mitt Bambugarn, stickar till att börja med den andra uppgiften och då med växtfärgat garn. I nuläget ser man inte så mycket av mönstret men det kommer väl fram så småningom. Känner att jag måste göra slut på gammalt garn jag har i korgen! Var på en marknad i förrgår och inhandlade ullgarn, 4,5 hg i rosa och ecru, få se vad det kan bli, antagligen sockar i april!
Igår var jag men studentkamrater på Moderna Museet i Sthlm och fick en fantastisk guidning av Andy Wharhol-utställningen. En del av hans tavlor kunde man gott och väl väva eller möjligen sticka - underbara färger i streck och rutor. Jag tänker inte börja att väva igen, åtminstone inte snart. Vävstolen har jag sålt så jag får söka upp någon vävstuga antagligen i så fall.

Monday, February 25, 2008

Nä nu....

Vilket djurplågeri! Såg ni lammen i Australien? Jag ska inte köpa mer merinoull förrän jag vet säkert att fåren runt om i världen behandlas lika bra som Ellas! Hur kan man behandla små lamm så? Hoppas att alla "Djurens vänner" och andra föreningar kan påverka bönderna i Australien så detta plågeri upphör. Gissa om det blir debatt om det här i radio och TV!!!!

I lördags var jag hos Garnhärvan i den nyöppnade affären i Västerby. Så härliga garner och jag fick naturligtvis lite garn med mig hem. Entrådigt ullgarn från Färöarna - hoppas de behandlar fåren bättre där. Det får bli en sjal liknande den jag håller på med i garnet från Åland.






Jag har ungefär 30 varv kvar.... Den här sjalen kommer att väga 2,5-3hg och bli jättevarm! Något som kan vara bra nu när balkongstickningen börjar! Vi har redan 18 grader därute och med sjal över axlarna kan man säkert sitta där en stund!






Thursday, February 21, 2008

Kurs igen!

Här lyser flitens lampa! Idag hade jag 7 "elever" på min lilla hemsnickrade kurs i krokning. Det verkade som om alla tyckte det var roligt att lära sig en för dem ny teknik, alla mönster var ju inte så populära och lätta men jag tror att de lyckades förstå mina förklaringar på vanliga maskor, korsmönster, ökning och minskning och en del annat. Kanske får vi ta en omgång till så de blir riktigt vana- det är ju det som nu behövs, träning, träning och åter träning. Jag själv har börjat på ett par vantar i 2-trådigt ullgarn, de blir jättesköna och säkert varma!
Här hemma håller jag på med förutom vantarna, min Färösjal, Linus fiskartröja, pärlmuddar osv...det tar aldrig slut och väl är väl det!




Monday, February 18, 2008

Kurser och sån´t

I onsdags hade jag en liten "kurs" i tvåändstickning för några damer från caféet. De är vana stickerskor så det var inte så svårt att lära dem hålla i trådarna i höger hand osv. Nu är det bara träning som gäller! Längtar själv till att få ta till min tvåändstickning, men nu är korgen än mer laddad med projekt! I helgen var jag hos bror och svägerska och kom hem med en färdigstickad tröja men omonterad... och garn och mönster till pärlmuddar! Jag säger gärna ja till utmaningar så jag antog dessa också! Bilder kommer så småningom.
Jag har även varit tvungen att plocka upp 6 varv på min stora Färösjal eftersom jag var envis igår och satt och stickade till skidtävlingarna på TV! Det skulle jag inte ha gjort. Nu vet jag bättre. På torsdag ska jag försöka visa mina vänner på Hemstickan hur man krokar. Förberedelserna är i full gång, jag har gjort några provlappar med olika mönster, tyvärr gjorde jag dem vita med rött mönster - och si, det röda färgade på det vita såklart, var tvungen att blocka lapparna. Att jag aldrig lär mig...men skam den som ger sig!

Sunday, February 10, 2008

Rapport från stickhörnan

Det här ska bli en Färösjal, härligt stor och varm förhoppningsvis. Det är egentligen första gången jag försöker mig på sjal med mycket mönster och visst, repa upp får man väl alltid göra i början och så har jag även fått göra den här gången. Det är inte lätt att räkna mönstergrupper och se på TV och samtala med familjen samtidigt! Att man aldrig lär sig.
Tur också att jag har Denise - stickor som kan förlängas. Det är dags för ytterligare en förlängning ser jag!



Nu har jag även stickat färdigt Ambrosiasockor t v och Seductionsockor t h.

Båda paren har jag stickat från tårna och uppåt, nackdelen är ju att avslutningen på skaftet blir lite vågig och inte håller till så bra som om man stickat uppifrån och ner. Men kul och utmanande är det med nya grepp! Dessutom kan man sticka upp hela nystanet och har man dessutom som jag stickat på magic loop så blir det inte så mycket restgarner......
Tack alla för bra tips ang. min perlargon på balkongen!




Saturday, February 9, 2008

Blommor!



Så här ser min pelargon ut idag, 9 febr-08! Den har blommat ihärdigt sedan juni -07 och verkar ha det skönt på vår balkong. Vattnade lite igår - första gången sedan december. Undrar nu om jag ska plantera om den, klippa ner den eller bara låta den vara och hoppas att den blommar denna sommar också! Vi har nästan aldrig minusgrader på balkongen men många plugsgrader är det inte.

Stickar för övrigt på en Färö-sjal (mycket mönster) och har några sockar på gång när jag ser på TV, då går det inte att sticka på sjalen! Visar bilder när som helst på hur långt jag kommit. Måste sticka lite till så mönstret framträder ordentligt. Lillebrors tröja får vänta....

Sunday, February 3, 2008

Kurs i krokning


Igår var jag på kurs i krokning! Jättebra ordnad och mycket instruktiv. Tack Gudrun för ditt tålamod!
Vi beundrade hennes alster - se bilden - och fick många idéer. Nu ska jag leta i min garnkorg och se om jag inte hittar lagom garn att virka vantar av. Vantarna blir tjocka utan att bli klumpiga och om man använder flerfärgat garn blir de fantastiskt vackra! Grytlappar är det vanligaste som görs i den här tekniken tror jag men jag tänker nog försöka mig på vantar när mina sockar är klara. Håller ju på med två par samtidigt - de ska bli klara snart så jag kan börja på nästa stickning/virkning.....